JAHANAM

JAHANAM

Hasrul Rizwan / Oct 19, 2019

JAHANAM It started off as a simple heist at a jewelry store But when your partner in crime is a lunatic things are never really that simple

  • Title: JAHANAM
  • Author: Hasrul Rizwan
  • ISBN: 9789670750415
  • Page: 288
  • Format: Paperback
  • It started off as a simple heist at a jewelry store But when your partner in crime is a lunatic, things are never really that simple.

    Jahannam Jahanam is depicted as an abyss with scorching winds and the As Sirat bridge above Its gates are guardianed by Maalik and his subordinated angels From the depth of Jahannam grows Zaqqum a tree with fruits looking like the heads of demons Sinners will be tormented by the Zabaniyya. Jahannam Islam Britannica Aug , Jahannam, Isl mic hell, described somewhat ambiguously in the Qur n and by Mu ammad In one version, hell seems to be a fantastic monster that God can summon at will in another description, it is a crater of concentric circles on the underside of the world that all Definition of Jahannam Hell in Islam The Quran describes Jahannam using vivid imagery as a warning to those who disbelieve in God It is described severely as a blazing fire, fueled by men and stones, with boiling water to drink, and poisonous food to eat that settles in the stomach like molten lead. Jahannam New World Encyclopedia Jahannam Arabic is the Islamic equivalent to hell.Its roots come from the Hebrew word Gehinnom, which was an ancient garbage dump outside of the city of Jerusalem where refuse was burned.According to the Qur an, only Allah God knows who will go to Jahannam Hell Jahannam WikiIslam Jahannam Wiktionary Oct , Islam Islamic concept of hell, where unfaithful Muslims not true to their religion will be punished, but will eventually be forgiven Jahannam YouTube May , Please support us by donating One Off GoFundMe Monthly Become a Patron And the

    • Unlimited [Crime Book] ↠ JAHANAM - by Hasrul Rizwan ✓
      288 Hasrul Rizwan
    • thumbnail Title: Unlimited [Crime Book] ↠ JAHANAM - by Hasrul Rizwan ✓
      Posted by:Hasrul Rizwan
      Published :2019-07-08T20:37:47+00:00

    About "Hasrul Rizwan"

      • Hasrul Rizwan

        Hasrul Rizwan atau lebih dikenali sebagai Mat Gorn adalah penulis novel dan cerpen dalam pelbagai rumah penerbitan alternatif masa kini Antara karya terlaris tulisannya adalah trilogi Murtad yang diterbitkan oleh FIXI, Budak Hostel Otaknya Sewel dan juga Bercakap Dengan Jun dari Dubook Press Karya karyanya banyak berkisar tentang dunia fantasi yang mengkhayalkan selain bersifat absurd, lucu, gelap dan vulgar.


    912 Comments

    1. 3.5* untuk naskah ini. Yeah!Naskah ini sebenarnya hanya biasa-biasa sahaja kalau tidak diletakkan lawak sempoi yang buat aku tergelak sendiri. Selebihnya, aku hanya mampu cakap owh hanya ending naskah ini dengan kaver lawa yang paling menang! Tahniah buat Hasrul Rizwan.


    2. Permulaan cerita yg agak perlahan sampai saya pun tertanya-tanya apa arah tuju cerita ni ya.Bila munculnya watak Si Tamin,barulah nampak apa kah kisahnya disini okay dan bila Salina pula muncul saya tertanya-tanya lagi apa pulak kali ni. Untuk penamat dan sedikit "twist" yg diberi oleh penulis membuat saya lega dan tak lah rasa serba salah.


    3. Hasrul Rizwan hanya akan diingati dengan novel Murtad. Tiada lagi karya-karya daripada dia yang boleh menyamai aras yang diletakkan oleh dirinya sendiri. Sama seperti Nami yang hanya akan diingati dengan novel Awek Chuck Taylor. Jalan cerita yang terlalu semak dengan analogi yang tidak kelakar, bibit percintaan yang sangatlah fake dan beberapa perkara yang malas hendak disebutkan. Perlukan dua minggu untuk menghabiskan buku ini, sangat membebankan. Cuba lagi.


    4. Hamba sudah melihat empat bintang tetapi permulaan yang perlahan (menghampiri bosan) dan beberapa isu peribadi hamba dengan buku ini telah membuat satu bintang lagi gagal untuk hamba cari-beri. Ini kisah yang berbeza dari Hasrul Rizwan dan sudah pernah hamba katakan, hamba menyukai variasi cerita dalam buku-buku tulisannya. Kali ini penulis membawa kisah tentang seorang lelaki bernama Jasuli dengan minatnya kepada dunia perfileman, kisah cintanya, dua rancangan rompakan dan satu urusan balas den [...]


    5. Sebenarnya nak bagi 4.49 bintang tapi tak dapat. Idea buku JAHANAM ini sangat best. Ceritanya saja macam agak pelik sikit semacam bukan style abam ni. Tapi bila sampai bab2 terakhir nescaya kau akan belek kepelikan-kepelikan itu kembali. Macam biasa, bila baca buku abam Hasrul mesti rasa macam kosa kata Bahasa Melayu kau tak cukup selama ini kerana dia mengeluarkan perkataan2 yang kita jarang guna dan Ayim belajar banyak benda melaluinya. Nampak sangat masa kelas BM tukang perhati je, ehh! Yes! [...]


    6. kalau bukan sebab buku ni buku fixi, aku dah lama stop. dari awal sampai part Jasuli tinggalkan Salina di tren station, bagi aku agak membosankan. mendatar. yes, memang ada part aksi, part merompak di kedai emas, di bank, tapi bagi aku macam masih tak power. macam terlalu plain. tapi disebabkan ni buku fixi, and hasrul rizwan pulak yang menulis, aku tertunggu-tunggu mana plot twist kat sini. nasib baik ada. kalau tak aku dah campak ke luar. hahaplot twist yang power. yang unpredictable. aku suka [...]


    7. Kisah berlandaskan naskah balas dendam. Thrill dan saspen juga. Jalan cerita teratur, bahasa okay dan santai saja. Cinta dan sahabat, dua hal yang saling berkait. Tiga roh yang menemani, ini sedikit menyentuh hati saya. Dan sungguh saya bayangkan Salina macam Maya Karin. I appreciate the plot twist!


    8. Perjalanan Jahanam terlalu lama, ibarat sebuah lebuhraya utara-selatan. Terlalu banyak kali saya berhenti, melepaskan penat kadang-kadang rasa cemuih dengan perjalanan yang lambat dan sepi. Tetapi, di hujung-hujung perjalanan, kenderaan semakin bertambah, fokus pemanduan kembali terarah dan tiba di destinasi saya nampak pemandangan yang tak diduga. Rupa-rupanya, perjalanan panjang dan sepi itu membawa kepada sesuatu yang tak diduga.


    9. lama sungguh aku amik masa untuk habiskan buku nibuk dengan kerja lain.akhirnya habis jugakpatutnya aku nak bagi 2* tapi up sikit sebab aku agak suka watak Jasuli.haha.ased kan?lantaklah.bab Jasuli orang utara sama cam aku.okay takde kaitan dengan reviewrt awal macam menarike kelakar sana sini sikit.lepastu hantu tiga beranak tutetibe aku ingat ni cerita mistik ke ape.en last baru tahu rahsia tragis di sebalik kematian mereka sadrt rompakan dan so on agak slowaknya tu salah satu sebab aku stopka [...]


    10. jangan tanya kenapa aku bagi lima bijik bintang. kalau ada 6 7 8 9 10 bintang pun aku bagi full gak. ~haha sendiri beli, sendiri baca, fedulik apa orang nak kata tak best. biaq pi laa. aku suka. sesekali dihidangkan dengan ending yg buatkan kita selak balik page depan2 and ulang tang mana yg tak kena. bagus la utk otak yg selalu dihidangkan dengan cerita manis gula je. eheh. dah jumpa perkataan tamat, dah tutup masuk gobok. ehehleh beli, boleh baca sendiri. dan rasalah kelainan tatkala bertemu d [...]



    11. Pada mula cerita, ianya agak mendatar. Tetapi ini Hasrul Rizwan, aku memberi expectation yang tinggi terhadap karyanya, lagi pula ini Fixi, pulp fiction.Aku terus membaca dengan sabar. Plot twist kukira pada pertengahan buku. Tetapi agak lambat.3 ekor hantu dan bom. Aku mengkaitakan novel ini dengan sebuah buku yang aku baca, "tidak berguna seseorang penulis meletakkan sesuatu perkara pada novelnya, tetapi tidak digunakan". Jadi aku menunggu apa kaitan cerita ini dengan 3 ekor hantu dan bom ters [...]


    12. mungkin ini adalah karya HR yang saya suka secara personal. Bagi saya, Jahanam melepasi Murtad. its kinda love-hate relationship for me and the book, ada cliché but you just can't miss it. mengikuti semua buku2 HR, saya tau details sekecil-kecil seperti small piece of puzzle, miss it you gonna miss the whole picture. Hasil yang kemas, dan cantik. Kelakar bila penulis meletakkan nama Muthalib Uthman sebagai seorang gay. LOL


    13. Tertarik dengan 3 ekor hantu. lepas tu agak slow untuk hadam (sistem hadaman problem kot masa tu, kurang green tea). Tapi di pertengahan semuanya bermula. Persoalan debaran kepelikan cemas semua adalah. Tapi bila ending, what?? memang sesuai dengan tajuknya JAHANAM. hahaha. tahniah lah sbb berjaya memanipulasi ku. (sesuai utk exercise otak).


    14. Novel Jahanam by Hasrul Rizwan adalah novel ke 3 beliau selepas Murtad dan Tuhan. Aku sempat baca Murtad dulu masa mula-mula buku tu publish back in 2012. Latar belakang mungkin masih sama iaitu di utara, namun gaya penulisannya ada kelainan sedikit. Penulisan kali ni bagi aku lebih beremosi. So aku bagi 4 bintang and well done!Permulaan cerita dah macam cerita hantu. But actually its not yaa, trust me. Haha. Mengisahkan tentang Jasuli, seorang pekerja kilang yang hidupnya biasa2 saja, bertemu d [...]


    15. Karya penulis kali ni agak mendatar. diselang seli dgn lawak yg memang sempoi giler.ali air mata aku ketawahahaha.la2 aku pelik gak dr mana Tamin dpt smua surat2 tu.pa2nya Jasuli punye kerjaspoiler. hahaha.bak paling best aku suka ms kat bank tulg2 bila watak kembar tu datangohi want more! cuma kali ni happy ending bg watak utamaaku pun suke gak.b he deserves that. Kesian Jasuli.hu.


    16. cukup adunan walau berawal dengan huru hara dan taktau mana hala tujuma betul nak dapat rentak sampai saya hampir putus asa dan membentak" apa kau membebel ni saiton"ya sentiasa kagum dgn saudara Hasrul rizwan ni kerana beliau mampu membebel membebel membebel sampai sudah tapi boleh buat orang terus mmbaca dan saya sentiasa wonder dia sebenarnya mula menulis dengan idea atau ikut rentak jari sahaja?Janaham.


    17. Another fixi yg bawak jalan cerita yg berlainan. Indeed such a good story. Cuma awal2 tu sangat slow, cepat rasa bosan.


    18. Kalau kau dah pernah baca penulisan penulis beberapa kali sebelum ni, tidak boleh tidak untuk kau kata watak yg dicipta terasa hidup dan real. Eh betul ke aku guna tidak boleh tidak tu? Ah, biarlah. Macam aku kata tadi, wataknya terasa sangat hidup. Walaupun muncul sekejap, tapi kau boleh hayati karakter watak tu. Tak macam kebanyakan penulis yang cuma mempunyai watak2 yang satu dimensi, punya suara yg sama je, hasrul ni pandai buat suara watak yg lain2. Kira kalau aku baca part jasuli, suaranya [...]


    19. Slow paced yang pada akhirnya para pembaca akan diserang dengan kejutan (tak tahu perkataan sesuai) yang bertubi-tubi . Susah nak dapat fiksyen yang tak menggunakan unsur ghaib atau paranormal atau mistik untuk menyenggamakan minda (mind-fucking) dan membuat pembaca teruja . Ada lah juga beberapa plot yang tidak dijelaskan kenapa sama ada penulis sengaja nak buat pembaca mencipta andaian sendiri atau ada sambungan nya (manalah tahu kan) . Cuma ada rasa kurang selesa dengan perkataan yang diulang [...]


    20. Lagi best dari Tuhan tapi tak boleh lawan Murtad sebab aku mula mula bosan masa cerita Jasuli dengan Rokiah - sampai dia dah merompak bank tu baru best.Buku ni penuh benda benda tak logik yang aku tak kisah hey peduli apa dengan logik nama pun fiksyen kan cuma aku tak puas hati dua benda je, akhil dengan adam memang ada dalam perancangan Jasuli ke? Atau diorang secara tak sengaja ada kat bank tu?Lagi satu watak salina. Lepas dia tembak boseng and the gang polis datang kan macamana dia boleh lepa [...]


    21. JAHANAMe sebab kenape cover die gambar popcorn dgn cincinbabkan cincin,idea merompak bank untuk nampak mereka ade alibi bermula dengan menonton wayang.hahaharmulaan cerita agak hambar sampai macam bersambung jugak lah untuk dua hari,start daripada adegan kejar dengan polis tu sampai kepada idea nak merompak ni boleh maintain bukak buku ni sampai habisle sampai muke surat last,ternganga jugaklahle2 ingat yang tiga orang hantu yang pegang tangan tu macam Jasuli biase nampak dan die pun buat acah2 [...]


    22. Permulaan yang agak klise dengan gambaran cerita, "jom, kita rompak bank." kerna bagi saya, idea rompak bank hampir ke semua sama urutan dalam mana mana novel yang dituliskan. Perancang masa, berjaya atau sebaliknya, perculikan, cinta dan sebagainya lagi.Namun, setiap penulis punya gayanya tersendiri dan inilah Hasrul Rizwan, hampirkan kesemua bukunya yang saya baca mempunyai 'ending' yang membuatkan, kau seorang pembaca akan berpuas hati dengan sebuah senyuman di muka surat akhir cerita tersebu [...]


    23. Bacaan santai yang menarik! Ada kelakor Penggunaan loghat Kedah tu yg buat aku terus baca dan baca. Susah aku nak habiskan novel dalam masa 2-3 hari. Maknanya novel ni termasuk dalam list novel2 terbest aku! Tapi ending dia tu Boleh tak? Memang patut tajuk Jahanam. Ha lagi satu aku mmg tak boleh blah dgn nama bom tu The Nokhorom!


    24. Bagi aku plot cerita ni bergerak lambat. Aku hampir putus asa nak habiskan tapi aku gagahkan jua sebab aku rasa tak adil aku tak habiskan.Aku kena hargai usaha si penulis memerah tenaga dan idea nak menulis. Malangnya jalan cerita dalam novel ini kurang mengujakan aku dan ada antaranya tak masuk akal.


    25. Best cerita ni. Kena paham betul2, sebab kalau tak paham. memang nakharram. Hahaha akhil yang kembar tu pun nak menyelit jugak. Cerita ni sebenarnya pasal dendam kesumat yang dibalas dengan begitu teliti. Kalau korang tak paham, baca sendiri la.


    26. Baca novel Jahanam nih, plot dia tak seperti yang aku sangka dan bayangkan. Macam cerita L:The Death Note. Aku rasa jalan cerita slow sikit, bagi 4 bintang sebab memang follow karya Hasrul Rizwan nih dekat penerbit Fixi.


    27. Hasrul Rizwan tidak pernah mengecewakan. Plot twist yang bagus. Buku ini macam sisi Hasrul Rizwan yang lain. Tak macam Murtad dan Bercakap Dengan Jun. Tahniah Hasrul and good luck for your other new books!


    28. sebetulnya sy x berapa "pandai bca buku fixi ni tpi nk juga bca. kadang boring juga klu bca novel .buku ni dah beli lama cuma menunggu masa yg sesuai tuk bca. sya mmg tak terpikir mcm mna pengakhiran crita ni. apa yg blh sy katakan "wow". mmg tk sangka



    Leave a Reply